Най-честите проблеми с климатика

Климатикът духа студено през зимата? Защо?

За нас в БакаловКлима, винаги е важно нашите клиенти да са информирани, с цел да избегнат допълнителни разходи по профилактика или ремонт на техния климатик. В тази статия сме събрали най-често срещаните проблеми с климатика през зимата и как да се погрижим за предотвратяването им. 

Замръзнал климатик, проблеми с климатика

Натрупване на лед

Причините за натрупване на лед по външното тяло са няколко.  

Правилно оразмеряване

Една причина външното тяло да замръзва е неправилно оразмерен климатик за помещението. Да, твърде малък или твърде голям климатик за помещението, може да доведе до замръзване на тялото. Обикновено, това се прави след оглед от експерти.

Фреон

Друг голям фактор за замръзване на климатика е липсата на фреон. Желателно е да се извърши профилактика на климатика и съответно зареждане с фреон и запечатване на теча, ако има такъв. Добре е това да се случва в есенния или пролетен сезон, тъй като налягането на фреона се отчита най-точно при около 20 градуса външна температура. 

Мръсотия

Замърсените въздушни филтри са вторият най-често срещан проблем при отоплението с климатик в зимния сезон. Редовното почистване на филтрите предпазва от неприятни изненади и по-големи проблеми. Препоръчваме поне веднъж на две седмици да се почистват филтрите, но оптимален вариант е веднъж седмично. Желателно е поне веднъж годишно да се извършва профилактика от специалист, а оптимален вариант би бил поне два пъти годишно – през пролетта и есента. 

Неправилен монтаж

Когато избирате фирма за климатици, избирайте само доказани фирми в областта. Неправилния монтаж почти винаги води до замръзване. Ако климатика не е нивелиран, водата не се оттича правилно и застоява, следователно замръзва. Освен това създава предпоставка за проблеми с електрониката, което от своя страна може да означава скъп ремонт. 

Неправилна употреба

Най-честият проблем с климатика през зимата е неправилната употреба. Не надвишавайте 25 градуса, защото компресора няма изключва и ще отделя конденз постоянно. Съчетано с влагата и студа – това е рецепта за студен зимен сезон у дома. 

Придържайте се към автоматичен режим на вентилатора през зимата и избягвайте предварително зададени степени (1,2,3 и др.), така климатика ще оптимизира работата си през зимата и ще намали консумацията на ел. енергия. 

Климатика е много шумен. Защо?

Шумен климатик, проблеми с климатика

Новите климатици стават все по-тихи и безшумни с напредването на технологиите. Но когато климатика започне да издава подозрителни и шумни звуци – какво да правим? 

Най-често срещаните причини за шумни климатици са мръсотията на външното или вътрешното тяло. Почиствайте редовно филтрите на вътрешното тяло и използвайте поне веднъж годишно професионална профилактика от специалист за външното/вътрешно тяло. 

Друга, много често срещана причина за шума от климатика са износени лагери на моторите. Поне веднъж годишно, най-добре есенно време, използвайте професионална диагностика от специалисти за да откриете и предотвратите предстоящи проблеми през зимата.  

Климатика мирише! Какво сега?

Често запитване в БакаловКлима е за миризмата идваща от климатика. Основните причини за това са три. 

Миришещ климатик, проблеми с климатика

Първата и най-често срещана е мръсотията по филтрите. Както казахме по-горе – желателно е да се почистват поне веднъж на две седмици. 

Втората често срещана причина е мръсотията в кондензната вана на вътрешното тяло. Желателно е да я почиствате периодично. Поне веднъж на 3 до 6 месеца. Почиства се от специалисти при профилактика на климатика.

Третия проблем, който се среща често е мръсна турбина на вътрешното тяло. Ако горните две не са причината за миризмата, то със сигурност ще се наложи намеса от специалист. 

Последния, но също доста често срещан проблем е мухъла в помещението. Климатика върти въздуха, и дори да е чисто нов, ако в стаята мирише и има мухъл, винаги ще има миризма. Огледайте помещението и се уверете, че причината не е от външен фактор. 

Климатика се изключва сам. Причини?

Един от често срещаните проблеми с климатика е изключването му. Оставили сте климатика, след тежък ден навън, очаквате да се приберете на топло, но машината се е изключила. Защо? 

Честите причини са две.

Първата е най-вероятно токов удар или смущения в напрежението на захранването. Вашето ЕРП или специализиран ел. техник може да отстрани подобни смущения в захранващата мрежа. 

Втората е проблем с електрониката на устройството. Въпреки, че повечето нови климатици са изработени по стандарт, винаги е възможно да има дефект в компонентите. Непременно се възползвайте от гаранцията, ако има такава. Или се обърнете към специалист, който би могъл да осигури и подмени необходимите елементи, ако климатика е извън гаранционния период. 

Климатика тече! Ами сега?

Когато климатика тече отвън, през маркуча за конденз – това е хубаво и е добре. Ситуацията обаче е друга, когато климатика тече отвътре. Какво да правим ако видим теч по стената, който не спира, когато климатика работи. 

Причината за това обикновено е мръсотия, както в повечето от случаите изброени по-горе. Прегледайте кондензната вана и маркуча, най-вероятно проблема е там. В случай, че не е – незабавно се свържете със специалист ОВиК.

Заключение

Правилната експлоатация и редовното почистване на климатика, ще решат огромна част от проблемите, които могат да се натрупат с времето. Така ще удължите експлоатационния живот на устройството, ще минимизирате разходите и ще си осигурите подходяща температура през всички сезони. Винаги се обръщайте към доказани специалисти в сферата и не експериментирайте сами, ако не знаете какво правите. 

Сравни
Сравни ×
Сравни Продължи към пазаруване

Изпрати запитване за Най-честите проблеми с климатика

Запитване за продукт
Затвори